Alla hjärtans dag 2016

Belgisk choklad som gåva för att skämma bort din älskling och få dem att tappa fattningen...

Alla hjärtan dag 2016
 

Alla hjärtans dag firas på datumet 14 februari varje år och tros ha sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Dagen kallas därför ibland Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Därför firar vi alla hjärtans dag

Firandet av helgonet Valentinus började inom den katolska kyrkan i slutet av 400-talet, men exakt vem Valentinus var är inte helt klart. Man har dokumenterat flera martyrer med namnet från 200- och 300-talet och nästan ingenting är känt om dem. Enligt en medeltida sägen ska Sankt Valentinus ha gett synen åter till sin fångvaktares dotter – och därför kallats Sankt Valentin.

Det finns även andra berättelser som har uppkommit. En av dessa handlar om en kristen Sankt Valentin som levde i Rom på 200-talet och som fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II:s förbud att viga unga par. Innan hans avrättning lyckades han dock smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i. Detta kan möjligtvis varit det allra första Valentinkortet.

Alla hjärtans dag - en kärlekshistoria

Kopplingen till romantik och kärlek uppkom dock först under medeltiden och sägs ha sitt ursprung i att fåglar ofta sökte och fann sin partner i mitten av februari. Detta ska ha inspirerat pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem de skulle hålla ihop med minst ett år framöver.

Presenttips för alla hjärtans dag

Ett alla hjärtans dag-tips är att köpa en chokladask som är speciellt framtagen för att passa just din Valentine. Även om det är en alla hjärtans dags-present till honom eller henne så kan vi ordna så att de får det meddelande du vill att de ska få - skrivet i choklad. Smakfullt och vackert! Även om du vill visa din mamma och pappa hur speciella de är på alla hjärtans dag, så är detta en perfekt present.

Alla hjärtans dag för singlar

Men vad händer då om du är singel på alla hjärtans dag? Många singlar hävdar att de känner sig bortglömda, men om man tänker efter så är detta egentligen den dagen för singlar! Det är dagen då de kan berätta för den de gillar att de vill spendera nästa år tillsammans och ”bilda ett par”. Så om du har något du vill fråga en speciell kille eller tjej så är detta ett ypperligt tillfälle att göra det!

Gör dagen speciell för den du älskar

En del bestämmer sig för att göra något alldeles speciellt på alla hjärtans dag - romantisk middag, fria eller gifta sig. Detta visar hur viktig dagen har blivit och många förväntar sig idag att man ska göra dagen lite extra speciell. Det är trots allt dagen då man förväntas berätta för nära och kära hur mycket man tycker om dem. Att hitta en kärlekspresent till honom är kanske inte alltid så lätt. Det känns kanske lite konstigt att komma med ett fång blommor till din man. Det är då man förstår att choklad passar alla - så länge man gillar choklad (och vem gör inte det?). Att ge choklad till din fru på alla hjärtans dag är en perfekt present, men du kanske vill lägga till en liten ros också. Bara som tips.